top of page

Ovo sigurno niste znali o zagrljajima

Vjerovali ili ne, nešto toliko jednostavno i svima dostupno poput zagrljaja, ima veliki pozitivni utjecaj na emocionalnu i psihološku dobrobit djeteta. Zagrljaji igraju ključnu ulogu u razvoju djeteta promičući sigurnu privrženost između roditelja/skrbnika i djece. Ovaj fizički izraz ljubavi i utjehe može pozitivno utjecati na emocionalnu dobrobit, razvoj socijalnih vještina, osnaživanje privrženosti i samopoštovanja te sposobnost djeteta da regulira stres.



Znanost o zagrljajima

Jeste li znali da zagrljaji mogu sniziti krvni tlak, smanjiti hormon stresa kortizol (te tako direktno utjecati na imunosni sustav), pozitivno utjecati na raspoloženje te smanjiti simptome anksioznosti i depresije? Sigurno ste do sad čuli za “hormon ljubavi”. Njegov službeni naziv je oksitocin i upravo se on oslobađa prilikom zagrljaja. Oksitocin je neurotransmiter koji potiče osjećaj povjerenja, sigurnosti i emocionalne povezanosti. Kada dijete primi zagrljaj, to pokreće cijelu fiziološku lančanu reakciju, pritom stvarajući pozitivno i poticajno okruženje. Studije pokazuju da pozitivan dodir, poput zagrljaja, potiče otpuštanje neurotransmitera koji podržavaju zdrav razvoj mozga stvarajući neuronske veze i pridonoseći, pritom, ukupnom kognitivnom razvoju djeteta. 


Utjecaj na djetetov razvoj

Jedan od najznačajnijih utjecaja zagrljaja na djecu je njihova uloga u socio-emocionalnom razvoju. Mala djeca još uvijek razvijaju svoju emocionalnu inteligenciju i mehanizme suočavanja. Zagrljaji im pružaju siguran prostor za izražavanje osjećaja i utjehu. Tjelesni kontakt i toplina zagrljaja mogu umiriti uznemireno dijete, pomažući mu/joj da regulira svoje emocije i njima upravlja. Važnu ulogu u socio-emocionalnom razvoju igra i sigurna privrženost. Zagrljaji roditelja/skrbnika značajno pridonose stvaranju te privrženosti potičući pritom osjećaj povjerenja i sigurnosti, jačajući djetetovo uvjerenje da je voljeno i cijenjeno.

Osjećaj sigurnosti i privrženosti u zagrljaju roditelja/skrbnika potiče stvaranje pozitivne slike o sebi, postavljajući time temelje za samouvjerene i otporne pojedince.

Kako djeca rastu, njihova sposobnost snalaženja u društvenim interakcijama postaje sve važnija. Zagrljaji igraju ulogu u oblikovanju ovih društvenih vještina pružajući model zdravog dodira i međuljudske povezanosti. Djeca koja dožive pozitivan fizički kontakt u ranoj dobi vjerojatnije će razviti empatiju, suosjećanje i učinkovite komunikacijske vještine.



U svijetu kojeg karakteriziraju stalne promjene i izazovi, utjecaj zagrljaja na dječji razvoj ostaje postojana i pouzdana sila. Osim površinskog izražavanja ljubavi, zagrljaji pridonose emocionalnoj regulaciji, stvaranju sigurne privrženosti i cjelokupnoj dobrobiti djeteta. Kao roditeljima, skrbnicima, odgojiteljima i društvu u cjelini, prepoznavanje transformativne moći zagrljaja omogućuje nam da njegujemo sljedeću generaciju s toplinom i ljubavlju koja im je potrebna da bi napredovali. Stoga prihvatimo značaj zagrljaja i nastavimo ih bezuvjetno pružati dječjim životima.


32 views
bottom of page